Fundamento Funturo

vrijdag 9 september 2011

Edukans

Onderwijs en ondernemerschap (Peru)
Jongeren die al vroeg moeten gaan werken, hebben minder kans om
uit de armoede te komen dan jongeren die al wat meer onderwijs
genoten hebben. Deze groep baart EDAPROSPO grote zorgen. Toch
hebben deze tieners, ondanks hun zwakke punten, veel creativiteit en
ondernemingsgeest. EDAPROSPO pleit voor een onderwijssysteem
waarin onderwijs en werk centraal staan. Vorig jaar werden zo 810
jongeren geholpen. EDAPROSPO wil deze ervaring delen met andere
leerkrachten door bijscholing en studiedagen voor collega’s.

Uit bovenstaande tekst blijkt dat er anders tegen werken aangekeken wordt dan in de westerse cultuur. Dat kinderen op jonge leeftijd gaan werken betekend niet dat het kinderarbeid is. Kinderen zijn op een andere manier betrokken in hun samenleving en leren alles in de praktijk. 

Voorbereidend beroepsonderwijs (Malawi)
Het Don Bosco Youth Technical Institute in Lilongwe is een gerenommeerde mbo-opleidng voor beroepsonderwijs. Het instituut is alleen toegankelijk voor studenten die hun middelbare school hebben afgerond. In Malawi gaat maar een klein deel van de leerlingen na de basisschool door naar het voortgezet onderwijs. Om die grote groep van schoolverlaters te bereiken. organiseert Don Bosco korte cursussen beroepsgerichte vorming met de mogelijkheid om daarna verder te leren voor een bepaald beroep.
De cursussen vinden plaats op vijf scholen in het zuidelijk deel van de hoofdstuk en er is veel belangstelling voor. Een belangrijk initiatief dat navolging en financiering verdient.

Dit is een voorbereiding op de praktijk, maar begint in een te laat stadium. Je zou de kinderen op een jongere leeftijd met de praktijk in aanraking moeten brengen. En niet alleen  gericht op een beroep, maar juist om in de eerste levensbehoeften zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Ziekte voorlichting via school (India)
In de achtergestelde delen van het Anantapur district wonen 84.240 mensen. 42% van hen kan lezen en schrijven. Voor de mensen uit de laagste kaste, vooral vrouwen, is dit percentage nog veel lager. Men leeft van de landbouw en loonwerk op het land. Door voortdurende droogte, is er niet genoeg voedsel. Zo'n 30% van de bevolking is naar steden zoals Bangalore gemigreerd op zoek naar betaald werk. Gezinnen raken ontwricht en door de migratie verspreidt hiv/aids zich snel. De kinderen werken, vrouwen zijn hun mannen kwijtgeraakt en meisjes worden seksueel uitgebuit. De gezondheidscentra van de overheid kaarten het probleem niet voldoende aan. Naar verwachting is tot 10% van de mensen besmet met of getroffen door hiv/aids.
Edukans partner CAFORD wil in 25 dorpen ruim 4.000 kinderen naar school helpen, die naast het gewone onderwijs ook voorlichting krijgen over hiv/aids. De kinderclubs, waaraan deze leerlingen deelnemen, voeren theaterstukken op in de dorpen om het bewustzijn rondom hiv/aids te vergroten en het onderwerp bespreekbaar te maken.

Door op jonge leeftijd en op een speelse manier te leren wordt dit een automatisch onderdeel van hun leven.



Straatkinderen toch naar school (Ethiopie).
In de sloppenwijk Ketema, een wijk van Addis Abeba zijn enorm veel straatkinderen en de armoede is groot. Er komen steeds meer kinderen bij omdat ze van het platteland meegelokt worden naar de stad of omdat ze hun ouders kwijtraken door aids.
Deze kinderen zien geen kans om naar school te gaan. Ze moeten alles doen om te overleven of bijdragen aan het gezinsinkomen. De organisatie Maedot wil in 3 jaar tijd 1600 kinderen naar school helpen. Dat doen ze door de moeders of familieleden te helpen aan extra inkomen, zodat de kinderen vrij zijn om naar school te gaan. Maedot biedt gratis onderwijs, een maaltijd per leerling per dag, schoolboeken en schriften. In speciale klassen worden de kinderen op het niveau gebracht van leeftijdgenootjes op de officiƫle basisschool.

Je geeft de kinderen niet alleen kennis maar geeft ze een duidelijk doel, waardoor het probleem van de straatkinderen ook wordt opgelost.

Bron : Edukans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten