Fundamento Funturo

dinsdag 6 september 2011

bestaande innitiatieven rondom ontwikkelingshulp

Stichting SRF

Stichting SRF helpt kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden aan een zelfstandig en beter bestaan.
Dit doen we door bijvoorbeeld
scholing en inkomensgenererende projecten aan te bieden. Zo kunnen deze jongeren, die onze hulp het hardst nodig hebben, uiteindelijk opgroeien tot onafhankelijke en zelfstandige volwassenen.
Als de tijd daarvoor rijp is, moeten deze jongeren namelijk los van de Sandra Reemer Foundation in staat zijn om zelfstandig hun verbeterde levensstandaard te kunnen behouden en ook anderen verder te kunnen helpen naar een betere toekomst.

bron
Design & Build
Design & Build aims to intensify the international and multidisciplinary debate about how to improve housing conditions in fast growing slums. Design & Build challenges students to study a wide range of relevant subjects, to develop innovative solutions and to exchange these with others. Therefore, organising study groups, workshops, symposia, presentations and publications are an important part of this project as well. Another way of exposing the results of the project will be the building of several of the best student designs on a location in the state of Rio de Janeiro.
Design & Build aims to intensify the international and multidisciplinary debate about how to improve housing conditions in fast growing slums. Design & Build challenges students to study a wide range of relevant subjects, to develop innovative solutions and to exchange these with others. Therefore, organising study groups, workshops, symposia, presentations and publications are an important part of this project as well. Another way of exposing the results of the project will be the building of several of the best student designs on a location in the state of Rio de Janeiro.

bron 

Return to Sender

Missie
Return to Sender wil zich (uit)bouwen tot een toonaangevend en winstgevend merk dat een markt biedt aan producenten uit de armste regio's van de wereld. De gemaakte winst investeert het in de duurzame ontwikkeling van die regio's. Hiermee wil Return to Sender consumenten en organisaties inspireren op hun eigen manier goed te doen.
Handel
Return to Sender gelooft in de kracht van mooie producten gemaakt door mensen. Daarom sourct Return to Sender wereldwijd en het hele jaar door producten met een eigen, uniek verhaal.
Return to Sender koopt al deze producten in bij lokale producenten, onder de voorwaarden van Fair Ondernemerschap. Door ze vervolgens op de Nederlandse markt te verkopen, genereert Return to Sender een economische impuls voor de producenten. Daardoor hoopt Return to Sender bij te kunnen dragen aan een betere toekomst voor de producenten en hun families.

HEMA
Vanaf de start heeft de samenwerking met HEMA een belangrijke rol gespeeld in het succes van Return to Sender. HEMA heeft de producten – ook in kleine series – aangekocht en op de markt gebracht.
Wat in 2006 begon als kleine collectie, is inmiddels uitgegroeid tot een continue stroom van producten die het gehele jaar door in 355 HEMA-filialen verkrijgbaar zijn. HEMA heeft haar kennis van productontwikkeling, design en modetrends daarin steeds gedeeld met de Return to Sender producenten.

Returngelden
Er zijn twee typen projecten waarin Return to Sender de winst investeert:
Producentenondersteuning:
Het doel van deze projecten is het helpen versterken van de marktpositie van de Return to Sender producenten. Bijvoorbeeld door het verbeteren van markttoegang en daarmee het vergroten van de afzet van de producentenorganisatie, het versterken van de organisatie en daardoor voldoen aan internationale standaarden, het verbeteren van de productiekwaliteit en –capaciteit of het versterken van productontwikkeling.
Het doel van deze projecten is het vergroten van de mogelijkheden voor mensen om zo een zelfstandige inkomenspositie op te bouwen. Bijvoorbeeld door vakopleidingen, trainingen of onderwijs voor kansarme kinderen.
Educatieprojecten:

bron



Save the Children & Mexico

Wat gebeurt er in Chiapas?Chiapas is een van de armste deelstaten van Mexico en grenst aan Guatemala. De meeste inwoners van Chiapas stammen af van de oorspronkelijke indiaanse Maya bevolking. De Maya’s vormden ooit een van de grootste beschavingen van Midden-Amerika. Nu leven de meesten van hen in armoede. Vooral de kinderen lijden hieronder. Ze moeten hard meewerken om geld te verdienen voor het gezin. Hun ouders zijn namelijk vaak werkeloos of hebben een slecht betaald baantje. De grote armoede in deze deelstaat lijdt mede tot drugshandel, wapengeweld en jongerenbendes. Maar ook Save the Children heeft een machtig ‘wapen’: onderwijs.
Dit doet Save the Children
DoelSave the Children wil de kinderen uit arme gezinnen in Chiapas beschermen tegen kinderarbeid en uitbuiting. Dat kan alleen als we hun ouders ervan overtuigen dat school belangrijk is voor de toekomst van hun kinderen. We zetten een onderwijsprogramma op in 27 dorpen en arme stadswijken in Chiapas. Dat doen we in samenwerking met leerkrachten, kinderen, ouders en plaatselijke overheden.
Hoe pakken we het aan?
We hebben een plan van aanpak met onder meer de volgende activiteiten:
1. Onderzoek naar de onderwijsproblemen.
2. Onderzoek naar de ongelijkheid tussen jongens en meisjes.
3. Een onderwijsvoorstel maken op basis van deze onderzoeken waarin kinderrechten en gelijkheid tussen jongens en meisjes een belangrijke rol spelen.
4. We ontwikkelen educatieve brochures over het herkennen en voorkomen van geweld tegen kinderen. Dit voorlichtingsmateriaal is bestemd voor scholen en lokale organisaties.
5. We zetten kindernetwerken, kinderclubs en hulpcomités op. Zo houden we de vinger aan de pols. Kinderen die dreigen af te haken motiveren we om weer naar school te gaan.
6. We proberen het overheidsbeleid op het gebied van onderwijs positief te beïnvloeden.

Aandachtspunten
Chiapas heeft regelmatig te lijden onder natuurgeweld. De scholen gaan dan voor langere tijd dicht. Een ander aandachtspunt is dat veel mensen regelmatig verhuizen en daardoor uit beeld verdwijnen. En ook staat of valt het project met de politieke wil om dit probleem aan te pakken.

bron


Sloppenwijken weer op de kaart zetten

Hieronder zijn een aantal acties te zien waarmee bepaalde dorpen en sloppenwijken weer op de kaart zijn gezet.
Door deze acties zijn deze dorpen en wijken trekpleisters geworden voor toeristen, die vervolgens weer voor inkomsten zorgen.


Jodhpur, de blauwe stad in India.

Bewoners van de stad Jodhpur verfden hun huizen massaal indigo blauw om zo toeristen te trekken uit de naastgelegen steden.





Undercoverfotograaf JR beplakt Keniaanse sloppenwijk

JR, bekend om het wildplakken van zijn foto’s, heeft de Keniaanse sloppenwijk Kibera omgetoverd tot expositieruimte.
Hij beplakte daken en treinen met 2000 m² aan foto’s waarop Afrikaanse vrouwen zijn afgebeeld.

De Franse undercoverfotograaf die onder de naam JR opereert is wereldberoemd geworden met zijn foto’s die hij ongevraagd als immense posters in muren op steden – van centrum tot ghetto – plakt.
Hij haalde onder meer de voorpagina van de New York Times en zijn werk was te zien in het Tate Modern museum in Londen.

Women are Heroes
Voor de derde fase zijn project ’28 millimeter’ fotografeerde hij vrouwen in de Keniaanse sloppenwijk Kibera.
De serie foto’s krijgt de titel ‘Women are Heroes’.
Met de beelden wil JR aandacht creëren voor het moeilijke en harde bestaan van vrouwen in landen verscheurd door gewelddadige conflicten en oorlog.
De foto's 'exposeert' JR in en op de Keniaanse sloppenwijk Kibera.

De trein die Kibera minimaal twee keer per dag doorkruist is beplakt met de ogen van vrouwen uit de sloppenwijk.
De onderste helft van hun gezicht is in groot formaat langs het spoor geplakt.
Op het moment dat de trein passeert worden de ogen voor een kort moment herenigd met de bijbehorende lach.

JR beplakte de sloppenwijk met 2000 vierkante meter aan foto's.
De foto's zijn gedrukt op waterafstotend materiaal en beschermen zo meteen de fragiele huizen tegen de zware regenbuien in het regenseizoen.
De foto's zouden vanuit de ruimte te zien moeten zijn door de satellieten van Google Earth.
bron




Geen opmerkingen:

Een reactie posten