Fundamento Funturo

maandag 12 september 2011

ontwikkelingshulp; rapport 2010

Door WRR (wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid)

De ontwikkeling van een land wordt door veel verschillende factoren bepaald en hulp is er daar slechts één van. Van minstens zoveel belang zijn buitenlandse investeringen, internationale handel, het geld dat migranten terugzenden naar hun land van herkomst, de aan- of afwezigheid van financiële stabiliteit, de grondstofprijzen op de wereldmarkt, en niet te vergeten interne conflicten. 




Hulp kan hooguit een katalysator zijn voor ontwikkeling en dan nog alleen onder specifieke voorwaarden. Die voorwaarden zijn meestal ten dele vervuld. Zo zijn overheden in ontwikkelingslanden vaak weinig effectief. Het belang van regerende elites speelt meestal een belangrijkere rol bij hun beslissingen dan het algemene belang.

Ontwikkelingshulp kent vele successen en vele mislukkingen. Men kan daarvan leren en de kwaliteit van ontwikkelingshulp verbeteren.

Twee lessen zijn volgens de WRR belangrijk: ontwikkelingshulp moet meer bijdragen aan ontwikkeling en het zelfredzaam maken van landen en minder accent leggen op directe armoedebestrijding. En ontwikkelingsbeleid moet zich niet beperken tot klassieke hulp,  maar zich  oriënteren op grote mondiale vragen.




 
bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten